Pilatus, “Demek sen bir kralsın, öyle mi?” dedi. İsa, “Kral olduğumu sen söylüyorsun” karşılığını verdi. “Ben gerçeğe tanıklık etmek için doğdum, bunun için dünyaya geldim. Gerçekten yana olan herkes benim sesimi işitir.” (Yuhanna 18:37)
Bu ayetler her ne kadar İsa’nın yeryüzündeki yaşamının başlangıcından değil, sonundan alınmış olsalar da, Doğuş konusundaki harika ayetlerdendirler.
Şuna dikkat edin: İsa yalnızca doğduğunu söylemekle kalmıyor, aynı zamanda “dünyaya geldim” diyor. O’nun doğuşunun eşsiz yönü, O’nun doğumu sırasında varlık kazanmamış olmasıdır. Beşikte doğmadan önce de vardı. Nasıralı İsa’nın bir birey olarak kişiliği ve karakteri, insan olan Nasıralı İsa doğmadan önce de vardı.
Bu gizemli olayı açıklamak için kullanılan teoloji terimi yaratılma değil, beden almadır (enkarnasyon). İsa’nın bedeni değil ama öz olarak kişiliği, insan olarak doğmadan önce de vardı. O’nun doğuşu, yeni bir kişinin varlık kazanması değil, ezeli yaşta olan bir kişinin dünyaya gelmesiydi.
Mika 5:2, İsa’nın doğumundan 700 yıl önce bunu şöyle ifade ediyor:
Ama sen, ey BeytlehemEfrata, Yahuda boyları arasında önemsiz olduğun halde, İsrail’i benim adıma yönetecek olan senden çıkacak. Onun kökeni öncesizliğe, zamanın başlangıcına dayanır.
İsa’nın doğuşunun gizemi, yalnızca bir bakireden doğması değildir. Bakireden doğması, Tanrı tarafından çok daha büyük bir mucizeye işaret etmek amacıyla gerçekleştirilen bir başka mucizeydi sadece. O da şuydu: Doğuş gününde doğan bu çocuğun varlığı “öncesizliğe, zamanın başlangıcına” dayanmaktaydı.
İşte bu nedenle, O’nun doğumunun özel bir maksadı vardı. O daha doğmadan önce doğmayı düşünmüştü. Babası’yla birlikteyken, ortada bir plan vardı ve yeryüzündeki son zamanlarında bu büyük planın bir kısmından bahsetti: “Ben gerçeğe tanıklık etmek için doğdum, bunun için dünyaya geldim. Gerçekten yana olan herkes benim sesimi işitir” (Yuhanna 18:37).
O, ezeli ve ebedi Gerçek’ti. Yalnızca gerçeği konuştu. En büyük gerçek olan sevgiyi eyleme döktü ve gerçekten yana olan ölümsüz ailesini bir araya topluyor. Kökeni öncesizliğe dayanan plan işte buydu.
Yazar: JOHN PIPER
Bu makaleyi sesli olarak buradan dinleyebilirsiniz.