“Hırsız ancak çalıp öldürmek ve yok etmek için gelir. Bense insanlar yaşama, bol yaşama sahip olsunlar diye geldim. Ben iyi çobanım. İyi çoban koyunları uğruna canını verir.” (Yu. 10:10–11)
Nihai koçumuz olan Mesih’in, yolumuzun yarısına ilişkin konuşması olarak dikkate alın. Mesih burada sonsuz öykünün, dünyasal öykümüzü nasıl iyi anlamda istila etmeyi ve etkilemeyi amaçladığını açıklıyor. Mesih’in yolumuzun yarısına ilişkin Yuhanna 10’a dayanan moral konuşmasını ben kendi cümlelerimle şöyle ifade edebilirim: “Gelecek umudu, Hristiyan inancınızın harika bir bereketidir. Ancak gelecek umudunun şimdiden sonuçları olduğunu, yani bugünkü bol yaşamı unutmayın. Bu umut havada kalan boş bir umut, her şey iyi olacak duygusallığı değildir. Hayır. Bu umut nihai gerçekliğin, yani günaha düşmüş, bozulmuş dünyamızın ve Baba’nın bir gün her şeyin iyi olacağına dair vaadinin ortasında bulunuyor. Gelecek günün ışığında, bugün büyük kederinizin elemlerinde dahi bol yaşamı tecrübe edebilirsiniz.”
“Benim neler yaşadığımı ve hissettiğimi bir bilsen, asla bol yaşamdan söz etmezdin!” diye düşünüyor olabilirsiniz. Umarım şu ana kadar bunu anladığımı netleştirmişimdir. Hayat zordur. Birisinin umutsuzluk tabutunuza tırmanmasına ve acınızı paylaşmasına ihtiyacınız vardır. Ancak sizin de bir şeyi anladığınızı umuyorum. Eğer Mesih’in diriliş umudunu günlük yaşamda tecrübe etmeniz için sizi davet etmeden tabuttan ayrılırsak, o zaman son derece kötü ruhsal dostlar oluruz.
Bol Yaşam Öğretisi
İsa’nın Yuhanna 10’daki bol yaşam öğretisi, Yuhanna 9’daki acıların (kör doğan adam) ve Yuhanna 11’deki ölümün (Lazar) tam arasında yer alır. Yuhanna 10:10’da dahi ölüm ve bol yaşamın bir karışımını görürüz: “Hırsız ancak çalıp öldürmek ve yok etmek için gelir. Bense insanlar yaşama, bol yaşama sahip olsunlar diye geldim.” İşte, İsa öğrencilerini tam bu zorlu bağlamda bugün için bol yaşam vaadiyle cesaretlendirmek istiyor.
Peki bu “bol yaşam” nedir? Grekçe sözcük, “ihtiyaç fazlası, taşkın, aşkın” anlamına gelir. Düşünsenize. İsa sizi bugün taşkın bereketleriyle şımartmak istiyor. Belli ki, körlük ve ölüm bağlamında verildiği için bu sağlık ve varlık müjdesi anlamına gelmez. İsa sizi kederinizin ortasında, sevinç, esenlik, umut, iman ve sevginin iç varlığınızdaki ruhsal bereketleriyle şımartmak istiyor.
Yuhanna 10 bize bu ruhsal bereketlerin bazılarını gösteriyor. İyi Çoban İsa sizi adınızla çağırıyor, bilgelikle yön veriyor, sizi kurtarıyor ve yemyeşil çayırlara götürüyor, sizin için canını veriyor, sizinle ilgileniyor, koruyor, sizi yakından tanıyor, sesiyle rehberlik ediyor, sonsuz yaşamın kusursuz güvencesini veriyor. Yuhanna 11-16, sizinle birlikte ağlayan (Yuhanna 11), size karanlığınızda ışık veren (Yuhanna 12), size hizmet eden (Yuhanna 13), sıkıntılı yüreklerinizi sakinleştiren, sizi öksüz bırakmayıp içinizde yaşaması için Ruhu’nu gönderen (Yuhanna 14-15), dünyayı yenen ve size kendi esenliğini veren Kurtarıcı’nın ruhsal bereketlerini paylaşıyor (Yuhanna 16). Bugün beyan edip elde edebileceğiniz bol ruhsal yaşam budur.
Düşünün: Gelecekteki umudun şimdiki sonuçları vardır ve o da, bugün bol yaşamdır. Bu cümle bugünkü düşünce yapınızı nasıl etkileyebilir?
Düşünün: Yuhanna 10-16’da sıralanan bereketlerin hangilerini bugün “beyan edip elde etmek” istersiniz? Bunu nasıl yapabilirsiniz?
Yazar: BOB KELLEMEN