Yine de bize daha çok lütfeder. Bu nedenle Yazı şöyle diyor: “Tanrı kibirlilere karşıdır, Ama alçakgönüllülere lütfeder.” (Yak. 4:6)
Yakup 4’e dayalı son ruhsal okumalarımız sizi umutsuz bırakmış olabi- lir. Ne de olsa, neyi ne zaman istediğimize dair bencil taleplerde bulunan ve başkalarını yargılayarak Tanrı’yı oynayan yüreklerle kim Tanrı’nın yü- züne bakabilir?
Ne mutlu ki, 1-12 ayetlerinin tam ortasında bolca umut buluyoruz. Yakup 4 bizim kötü tutkularımızı açığa vurmaktan, teşhis etmekten ve kınamaktan daha fazlasını yapıyor. Tanrı bize bunlardan daha fazla lütuf gösteriyor. Kendilerini alçaltan kişilere lütfunu sunuyor.
Kültürümüzün “öfke kontrolü” zihniyetine karşıt olarak, Tanrı’nın öf- keye cevabı kişisel gelişim tekniklerini, programa dayalı adımları ya da terapötik müdahaleleri merkez almıyor. Yakup’un öfkeli yüreklerle ilgili getirdiği çözüm “nasıl yapılır” yöntemleri değil, “kime gidilir” hareketle- ridir. David Powlison’un gözlemlediği gibi, “Yakup’un kişiler arası çatış- malara yönelik çözümü şaşırtıcı derecede dikeydir.”1 Tanrı’nın kendisine yaklaşmamız gerekmektedir.
Peki Tanrı’ya yaklaştığımız zaman bize ne tür lütuf sunacaktır? İbra- niler 4:16’ya dayanarak 3. gün gördüğümüz şey şudur: Tanrı kendi lütuf tahtından, İsa Mesih aracılığıyla, oğullarına ve kızlarına bağışlayıcı ve güçlendirici lütfunu dökmektedir.
Bunların her ikisine de ihtiyacımız var. Tanrı’nın bağışlayıcı lütfuna, yani Mesih’te bütün günahlarımızı affeden merhametine muhtacız (5. günden 1.Yu. 1.8-22’yi hatırlayın). Öfkemiz her tarafa yayılan bir kötü- lüktür ama O’nun bağışlayıcılığı çok daha boldur. O’nun kefaret sağlayan pınarı bizim için daima akar. O’nun kanı asla başarısızlığa uğramaz, asla tükenmez ve değerinden asla bir şey kaybetmez. Tövbe edecek olan ben- cil talepçiler (bkz. Yak. 4:1-3), ruhsal olarak zina edenler (bkz. 4. ayet) ve Tanrı’nın düşmanları (bkz. 4. ayet) için dahi O’nun merhameti hazırdır.
Lütfen bu sağlayışı reddetmeyin. Öfkenizin derinliğini bir kez hissetti- ğiniz zaman, büyük günahkârları, yani sadece eleştirici dillerle dışarıdan değil, talepkâr yüreklerle içeriden günah işleyenleri de bağışlayacak bü- yüklükte bir Kurtarıcı’ya muhtaçsınızdır. Büyük Kurtarıcımız için Tan- rı’ya övgüler olsun.
Ancak aynı zamanda Tanrı’nın güçlendiren lütfuna, yani O’nun istediği kişiler olmamız ve isteklerini yapmamız için bizleri güçlendiren Ruhu’nun etkinliğine ihtiyacımız var. “İhtiyaç duyduğumuzda” bize yardımcı olan (İbr. 4:16) ve güçsüz zamanlarımızda güçsüzlüğümüzü “tamamlayan” (bkz. 2.Ko. 12:9-10) tanrısal lütuftur. O’nun lütfu, öfkemizi kışkırtanları bağışlayabilmemizi sağlar. Kökleşmiş yargılayıcı uygulamalarımızı, kötü sözlerimizi ve zararlı eylemlerimizi adım adım söküp atmak için bizi güç- lendirir. Tanrı’nın Ruhu en zor koşullarımızda dahi bizi besler, yön verir ve güçlendirir.
O’nun bağışlamasını ve güçlendirici lütfunu almak için ne yapmalısı- nız? Tanrı’nın huzurunda öfkenizin günahlı olduğunu kabul edin, O’na pişmanlık duyduğunuzu söyleyin, İsa’nın bu günahlara karşılık ölümü için şükredin, Mesih’in ölümünü temel alarak Tanrı’nın affını dileyin ve sonraki denemelere karşı durabilmeniz için yardımını isteyin.
Ey Hristiyan, Rab’bin önünde kendini alçalt. Bundan başka her duruş Tanrı’nın sana karşıt olmasına yol açar.
Düşünün: Alçakgönüllülük tövbeyi ama aynı zamanda imanı ge- rektirir. Başkalarını öfkeyle yargıladığınızı fark ettiğinizde Me- sih’e ne kadar güven duyuyor ve O’nun yardımını diliyorsunuz? Düşünün: Zaman ve yer darlığı 4-10 ayetleri üzerinde daha fazla yorum yapmamızı engelliyor. Ama bu ayetlerdeki tövbe tasvirle- rini dikkatlice incelersek, Yakup’un alçakgönüllülük çağrısı hak- kındaki anlayışınız derinleşecektir. Verimli bir düşünme zamanı için 6-10 ayetlerindeki her fiilin altını çizin ve Tanrı’ya bu konu- da dua edin.
Harekete Geçin: Bağışlayıcı ve güçlendirici lütfu için Tanrı’ya minnettar mısınız? İbraniler 4:16’yı ve Yakup 4:6’yı ezberleyin ve sık sık dile getirin. Öyle ki, öfke karşısındaki savaşınızda yaşam boyu yanınızda olup size umut verecek bir dal olsunlar.