Her kötü niyetle birlikte her türlü kin, öfke, kızgınlık, bağrışma ve iftira sizden uzak olsun. Birbirinize karşı iyi yürekli, şefkatli olun. Tanrı sizi Me- sih’te bağışladığı gibi, siz de birbirinizi bağışlayın. (Ef. 4:31-32)
Değişim. Hepimiz bunu isteriz. Bu kitabı almanızın ve otuz bir günlük yolculuğumuza başlamanızın nedeni budur. Öfkeli tutumlarınızın Tanrı yoluna yaraşan tutumlarla yer değiştirdiğini görmek istiyorsunuz.
Bir Hristiyan nasıl değişir? Çok önemli bir Kutsal Kitap stratejisi vardır ve bu da sıyırıp atma/kuşanma ilkesidir. Tanrı sizi günahı sıyırıp atma- ya ve doğruluğu kuşanmaya, yani Tanrı yoluna yakışmayan davranıştan kurtulup onun yerine Tanrı yoluna uygun seçenekleri koymaya çağırıyor. Bugünkü metinde Pavlus bu ilkeyi doğrudan doğruya öfkeye uyguluyor.
Hemen dikkatimizi çeken şey, Pavlus’un bu metinde kullandığı te- rimlerin sayısıdır. Pavlus, zihnindeki eş anlamlılar sözlüğünü tarayarak öfkenin altı türünü ifade ediyor. Bu liste eksiksiz ya da bilimsel bir liste değildir ama öfkenin çeşitli türleri ve boyutları olduğunu, düşünceleri- mizi, sözlerimizi ve eylemlerimizi kapsamına aldığını hatırlatır. Pavlus’un imanlılara seslenmesi bizleri teşvik etmelidir. İsa ve elçileri tekrar ve tek- rar öfkeden söz ettiler çünkü bu günahın İsa’nın içten takipçileri arasında dahi var olduğunu biliyorlardı. Günahın içimizdeki kalıntısı bizi kuşkuya değil, bizi satın alan Kurtarıcı’yı hoşnut edebilmemiz için günahla olan mücadelemizi ikiye katlamaya yöneltmelidir.
Öfkemiz hakkında ne yapmalıyız? Pavlus net bir şekilde belirtiyor: Bundan kurtulun! Öfkenin rengi ya da derecesi ne olursa olsun, Pavlus bu terimleri üst üste yığarak öfkenin her türünün derinliğini ve genişliğini ifade ediyor ve hepsinin sizden uzak olmasını söylüyor. Öfkenin her türlü dışavurumunu tamamen yok edin.
Öfkemizin yerini ne almalı? İyilikseverlik, şefkat ve bağışlama. Bu sı- yırıp atma/kuşanma ilkesini ruhumuza derinlemesine ekelim. Sadece kin, kızgınlık vb. şeyleri bırakmak yeterli değildir. İyiliksever, şefkatli ve ba-
25
ğışlayıcı olmalıyız. Tanrı bu ilişkisel lütufları birlikte işlev görecek şekilde tasarlamıştır. Öfkenizi sıyırıp atarak Mesih’in benzerliğini nasıl kuşana- bilirsiniz? Öfkeli olduğunuz kişiler için dua etmeye, almayı düşündüğü- nüz intikamın adımlarından vazgeçmeye ve o kişiler için iyilik yapmaya başlayın.
Neden? Metnin nasıl bittiğine bakın: Çünkü Tanrı sizi Mesih’te bağış- lamıştır. Tanrı’nın bağışlaması, yani O’nun günahlarınızı İsa’dan dolayı sizin aleyhinizde kullanmama kararı, beyanı ve vaadi, başkalarını bağışla- mak için temel Kutsal Kitap gerekçesidir. Buradaki iddia çürütülemez; bu- radaki mantık sulandırılamaz: Her şeye gücü yeten Tanrı, günahlarınızın üzerine gazabını dökmek için adil bir nedeni olduğu halde sizi tümüyle bağışlamışsa, siz bir başkasına karşı nasıl kin ve iftirayla dolu olabilirsiniz?
Düşünün: Öfkeniz kuşkulanmanıza neden oluyor mu (“Bu şekilde günah işlemeye devam ediyorsam, sanırım Hristiyan değilim.”)? İsa’nın sizin yerinize ölümünün kesinliği, öfkeye karşı savaşınızda sizi gayrete getirsin.
Düşünün: Efesliler 4:17-5:2’yi okuyun. Buradaki metnimizin geniş bağlamı budur. Tanrı’nın lütfuyla (bkz. Ef. 1:1-4:1) karanlık, günah- lı ve Tanrı yoluna karşıt bir geçmişten kurtarıldığımız (bkz. 4:17-19) ve İsa Mesih’le kurtaran bir ilişkiye kavuştuğumuz için (bkz. 20-21. ayet), eski tutumlarımızı sıyırıp atmalı ve yeni tutumları kuşanma- lıyız (bkz. 22-24. ayet). 4:25-5:2’de sıyırıp atma/kuşanma örneği gö- rülebilir. Bu dinamiği anlamak, Hristiyan gelişiminin tamamı için temel oluşturur.
Harekete Geçin: Yakın zamanda öfke duyduğunuz ya da sergilediği- niz belli durumları düşünün. Sonra Rab’be dua ederek, suçlu kişiye öfke yerine iyilikseverlik, şefkat ve bağışlama göstermiş olsaydınız, neler olabileceğini sorun. Bu alandaki başarısızlığınız için tövbe edin ve O’nun size yönelik lütfunun ışığında Rab’bin sizi bağışlamasını ve daha lütufkâr karşılık vermeniz için size yardımcı olmasını dileyin.