Haksızlıkla gerçeğe engel olan insanların bütün tanrısızlığına ve haksızlığına karşı Tanrı’nın gazabı gökten açıkça gösterilmektedir. (Rom. 1:18)
Bu kitap bir anlamda siz ve sizin öfkeniz hakkındadır. Ama oradan başlamamalıyız. Neden mi? Çünkü son derece gerçek bir anlamda evren- deki en öfkeli varlık siz, ben ya da herhangi bir kişi değil, Tanrı’dır.
Kutsal Yazılar’da Tanrı’nın kötülüğe karşı öfkesinden söz eden on iki- den fazla İbranice sözcük var. Eski ve Yeni Antlaşma terimlerini topladı- ğımızda, Kutsal Kitap’ta Tanrı’nın öfkesinden söz eden yüzlerce ayet var. Bunlar, bütün insanların öfkesinin toplamını ifade eden ayetlerden çok daha fazladır. “Tanrı adil bir yargıçtır, öyle bir Tanrı ki, her gün öfke sa- çar” (Mez. 7:11).
Tanrı’nın öfkesi nedir? O’nun kötülüğe karşı tüm varlığıyla gösterdiği tepki, günaha karşı kusursuz, pak ve kararlı karşıtlığıdır. O’nun karakte- rini ihlal eden ya da isteğine uymayan her şeye karşı olan kutsal nefretidir. Tanrı’nın varlığının her yönü, yani zihni, iradesi, ilgisi, duyguları ve ey- lemleri, günahın her yönüne isyan eder.
Tanrı neye ya da kime öfkelenir? Basitçe ifade edecek olursak, günah- kârlara ve onların günahlarına. Yukarıdaki metnimizin de onayladığı gibi, Tanrı şu anda dahi kötülüğün bütün biçimlerine karşı haklı bir gazap beslemektedir.
Romalılar 1:16-17’de Elçi Pavlus, Müjde’nin İsa’ya iman eden herkesin kurtuluşu için Tanrı’nın gücü olduğunu söyler. Pavlus 18. ayetle birlikte, Tanrı’nın gerçeğini bastırdığımız, O’nu yüceltmediğimiz ve O’na şükret- mediğimiz, isyanımız, imansızlığımız ve putperestliğimizden dolayı bizi suçlu çıkaran (32. ayete kadar devam eden) bir kısma başlar. 18. ayet, Tan- rı’nın gazabının insanların bütün tanrısızlığına ve haksızlığına karşı açık- ça gösterildiğini belirtir.
Tanrı’nın günahımıza karşı muazzam öfkesinin ağırlığını bugün his- sedin. Bu sizi korkutuyor mu? Korkutmalı. Tanrı’nın Kutsal Kitap’ta ne kadar sık gazapla dolu olduğunu hatırlayın. O size ve günahınıza karşıdır. Kutsal Kitap’taki en büyük soru, günahlı insanların nasıl gazapla dolu bir Tanrı’yla olabileceğidir. (Bunu yarın yanıtlayacağız.)
Tanrı’nın gazabını düşünürken, sizin öfkeniz de dahil olmak üzere gü- nahın her türlüsüne karşı O’nun yargıyla yüklü tepkisini, kararlı karşıtlı- ğını ve kutsal nefretini size açıklamasını dileyin.
Düşünün: Tanrı’nın günahımıza karşı kutsal nefretinin ağırlı- ğını hissetmenize yardımcı olması için Romalılar 1:18-32’yi (za- man oldukça 2:1-3:20’yi de) okuyarak üzerinde düşünün. 18-23 ayetlerindeki genel günah tanımlarından, 29-30’da başkalarının günahlı eylemlerini onaylamamız (ayet 32) da dahil olmak üzere daha somut günahlı eylemlere doğru yapılan geçişe dikkat edin. Rab, bize merhamet et!
Düşünün: Ne mutlu ki, 8. günde göreceğimiz gibi, Tanrı günahı- mıza karşı kutsal gazabını devam ettirirken, aynı zamanda güna- hımızı bağışlayarak bizi kendi gözünde doğru ilan ettiği bir yol sunmuştur. Tanrı eş zamanlı olarak evrendeki hem en gazapla dolu hem de en sevgiyle dolu varlıktır.
Harekete Geçin: Eyleme döktüğünüz ya da aklınızda tuttuğunuz bilinen her günahı Tanrı’nın huzurunda acımasızca tanımlayın ve sahiplenin. O’nun günahın her türlüsüne yönelik kutsal nef- retini fark etmenizi sağlamasını isteyin. Sizi tekrar bağışlamasını ve bu günahlarla savaşmanıza yardımcı olmasını isteyin. Ruh’a yalvarın ve O’ndan, Tanrı’nın bütün varlığındaki, özellikle sizin- kiler de dahil olmak üzere Tanrı yoluna aykırılığın her türlüsüne yönelik tiksintiyi size de aktarmasını dileyin. Mücadelenizi ol- gun bir imanlı dostunuzla paylaşın.